"ΣΤΟΠ! PAUSE! BREAK! ΑΠΕΡΓΙΑ!"
από ΤοΜικρόΜουσείο ΣτοΜεταξουργείο, την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2011 στις 2:08pm
____________________________________________________________________
Η εβδομάδα ξεκίνησε χθες και δεν προλάβαμε να προτείνουμε κάτι γιατί τρέχαμε σαν τις τρελές με τα μικρά μικρά μας πόδια και το ακόμα μικρότερο αυτοκίνητο μας.
Κουραστήκαμε τόσο πολύ να τρέχουμε που το μόνο που έχουμε να σας προτείνουμε για την εβδομάδα αυτή είναι να κάνετε ένα διάλειμμα.
Στοπ! Pause! Break! Απεργία!
Όπως θέλετε πείτε το αλλά κάντε το.. εμείς θα το εφαρμόσουμε και αύριο λόγω "Στοπ! Pause! Break! Απεργία!" θα είμαστε κλειστά!
Θα μας λείψετε, αλλά έτσι είναι η ζωή...

και για να ξέρετε αυτά που μάθαμε κι εμείς:
Η πρώτη απεργία στην ιστορία που γνωρίζουμε έλαβε χώρα γύρω στο 1150 π.Χ. στην αρχαία Αίγυπτο. Οι εργαζόμενοι του χωριού Deir EL-Μεντινέτ, που συμμετείχαν στην κατασκευή των ναών των Θηβών, κατέβηκαν σε απεργία, φωνάζοντας: “Είμαστε ήδη την 18η του μήνα και είμαστε πεινασμένοι!”. Οι ταραχές ξέσπασαν στην πραγματικότητα λόγω της καθυστέρησης των πληρωμών που γινότανε από την παραγωγή τροφίμων, δηλαδή σε σιτάρι, ψάρια, όσπρια και κατά την παράδοση σε αλοιφές για την προστασία από τον ήλιο και το ξηρό κλίμα της ερήμου.

Στα μέρη μας:
Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της ως ανεξάρτητο κράτος, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη απεργία. Οι εργαζόμενοι στη διόρυξη του Ισθμού της Κορίνθου κήρυξαν απεργία με αίτημα το σωστό υπολογισμό των ωρών εργασίας. Το παράδειγμα σύντομα ακολούθησαν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, όπως οι αμαξηλάτες, οι φύλακες των φυλακών Συγγρού και οι αρτοποιοί.

Τα αιτήματα των απεργών στη διόρυξη του Ισθμού το 1888 αφορούσαν τον υπολογισμό των ωρών εργασίας, καθώς υφίσταντο σκληρή εκμετάλλευση από τους εργολάβους.
Την ίδια περίοδο, οι Μαρουσιώτες κάτοικοι πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων σχετικά με την ύδρευση. Ο δήμαρχος Τιμολέων Φιλήμων επιθυμούσε να συνδέσει το μαρουσιώτικο νερό με το Αδριάνειο υδραγωγείο ώστε να έχουν οι Αθηναίοι πιο υγιεινό νερό. Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη που τους καθησύχασε ότι δεν θα αδικηθούν.

Τέλος η πιο... πρωτότυπη απεργία της εποχής έγινε το 1895 από τον ιερέα Κων. Πάλλα, ο οποίος έκλεισε το ναό και σταμάτησε να εκτελεί τα ιερατικά του καθήκοντα όταν οι κάτοικοι του χωριού Κακή Βίγλα Σαλαμίνας καταψήφισαν στις εκλογές τον υποψήφιο δήμαρχο ξάδελφό του.
Πηγή: TVX