"Πες το κι ας είναι ψέμα"
από ΤοΜικρόΜουσείο ΣτοΜεταξουργείο, την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2011 στις 2:08pm
____________________________________________________________________
ή δώσ' τα κι ας είναι ψεύτικα...
Πάνω στο κάγκελο είναι δεμένες ροζ τουλίπες και σωμόν τριαντάφυλλα, λερωμένες μαργαρίτες και στεφάνια μαγιάτικα. Δίπλα στην εσπρεσιέρα κάθεται μοναχή της, μέσα σε λευκό βάζο, μια μωβ ανθοδέσμη με φύλλα πιο πράσινα κι απ' τον Παναθηναϊκό. Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που κρέμεται στη σκάλα ξεχωρίζει μόνο το ροζ της μπουκαμβίλιας, ενώ στα ραφάκια της βιτρίνας η μαμά "τσίγκινη πασχαλίτσα" οδηγεί τα παιδιά της έξω (ή μέσα; ..δε βλέπω καλά..) από το μαύρο βάζο με τις κίτρινες τεράστιες μαργαρίτες. Σε λίγο ο μαύρος μολοσσός στο πατάρι θα ξεράσει το ροζ τριαντάφυλλο που κατάπιε αμάσητο και εγώ θα προσπαθήσω να φέρω στη μύτη μου φανταστικές μυρωδιές του μουσείου μας αν όλα αυτά τα λουλούδια δεν ήταν ψεύτικα.
Η Ιστορία των Ψεύτικων Λουλουδιών:
Τα μεταξωτά λουλούδια της Κίνας
Εκατοντάδες χρόνια πριν η Κίνα έφτιαξε μεταξωτά λουλούδια- υπερπαραγωγές- για ειδικές περιπτώσεις. Παλάτια και χώροι λατρείας στολίστηκαν με αυτοσχέδιες δημιουργίες Κινέζων καλλιτεχνών που βρήκαν σε αυτές καινούργιο τρόπο έκφρασης.
Η συμβολή της Ιταλίας
Γύρω στο 12ο αιώνα οι Ιταλοί άρχισαν να σχεδιάζουν ψεύτικα λουλούδια από μεταξοσκώληκα σε πολλές αποχρώσεις. Πρώτοι οι «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» Ιταλιάνοι πούλησαν τα ψεύτικα λουλούδια τους, τα οποία δημιούργησαν για εμπορικούς και όχι για εκφραστικούς- καλλιτεχνικούς σκοπούς.
Οι Γάλλοι Επιχειρηματίες
Οι Ιταλικές τεχνικές υιοθετήθηκαν γρήγορα από τους Γάλλους συναδέλφους τους και μέχρι το 14ο αιώνα οι ρομαντικοί Παριζιάνοι επικράτησαν στην αγορά των ψεύτικων λουλουδιών. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι Άγγλοι μετανάστες σύστησαν την τέχνη αυτή στην Αμερική.
Βικτωριανές Επιρροές
Η χλιδή που χαρακτήρισε τη Βικτωριανή περίοδο δεν άφησε ανεπηρέαστη την τέχνη των ψεύτικων λουλουδιών. Όλα καλύφτηκαν από δαύτα… Τραπέζια, μανδύες, κάγκελα… τα πάντα! Η τέχνη αναβαθμίστηκε με την άνθιση του διεθνούς εμπορίου που επέτρεψε την χρησιμοποίηση νέων υλικών όπως, μουσελίνα, σατέν, γάζα και βελούδο..
Οι Ανθοκόμοι Εγκρίνουν!
Γύρω στο 1920 οι ανθοπώλες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ψεύτικα λουλούδια για να ενισχύσουν τις παραγγελίες του σε φυσικά λουλούδια, όποτε κάποιο συγκεκριμένο άνθος ήταν είτε πολύ ακριβό είτε σημείωνε έλλειψη!



Women making flowers in lower Manhattan, c. 1910
Photo: Lewis Wickes Hine
Collection of New York Public Lib
rary