"Η Νεώτατη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική" του Κωνστ. Μάρκου
από ΤοΜικρόΜουσείο ΣτοΜεταξουργείο, την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:47 πμ
_______________________________________________________________
Ξέρετε τι είναι το Σοκλ; Η ιδιοσυστασιακή αδυναμία; Πώς γίνονται τα παξιμάδια με σταφίδες;
Αν δε τα γνωρίζετε όλα αυτά, θα τα μάθετε με τη «Νεώτατη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική (σε τεύχη)» του Κωνστ. Μάρκου, Αρχιμάγειρου των Βασιλικών Ανακτόρων. Εννοείται πως κάποια τεύχη τα έχουμε εδώ στο Μικρό Μουσείο στο Μεταξουργείο.

Σοκλ: Ονομάζουμε στη μαγειρική τέχνη τις βάσεις που βάζουμε σε μια πιατέλα και επάνω σε αυτές τοποθετούμε το φαγητό ή το γλυκό που θέλουμε να σερβίρουμε. Υπάρχει Σοκλ από ψωμί από σιμιγδάλι , από κερί και σοκλ για γλυκό.
Ιδιοσυστασιακή Αδυναμία: Είναι οι άνθρωποι που είναι γεννημένοι αδύνατοι. Για τη διαιτητική η ιδιοσυστασιακή αδυναμία είναι ένα από τα δυσκολότερα θέματα. Το αδυνάτισμα του παχύσαρκου είναι ευκολότατο συγκρινόμενο με το να παχύνει ένας αδύνατος.
Παξιμάδια με Σταφίδες:
1 οκά αλεύρι μαλακό,
100 δραμ. Βούτυρο,
50 δραμ. Σταφίδες ξανθές καθαρισμένες,
100 δραμ. Ζάχαρη,
4 αυγά,
6 δραμ. Αμμωνία,
1 δραμ. Σόδα,
100 δραμ. Νερό

Στα τεύχη της έκδοσης «Η Νεώτατη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» (που κόστιζε το 1954 πέντε δραχμές) μπορούσε να βρει κανείς από συνταγές μαγειρικής, μέχρι συμβουλές διαιτητικής βασισμένες στα συγγράμματα των διασημότερων διαιτολόγων Ευρώπης και Αμερικής (της τότε εποχής βεβαίως), διαφημίσεις για το βιβλίο που είχε κατακτήσει όλες τις γυναίκες της Ευρώπης και της Αμερικής (εννοείται), Ανακοινώσεις επείγουσες και μη, αλλά και διαγωνισμούς «δια τα καλύτερα ελληνικά τοπικά φαγητά».